NOTS fikk en særdeles hyggelig hilsen etter sommerferien:
– Vi har bestemt oss for å gi 50 000 kroner til NOTS fra vårt 1%-fond.

Jubelen sto naturligvis i taket, for dette er penger som kommer godt med for en frivillig nonprofit-organisasjon som vår. Styreleder i NOTS, Stian Bergeland, tok turen til Norrøna-disponent Jørgen Jørgensen for å takke personlig.
– Vi må få takke dere i Norrøna så mye for den rause og overraskende donasjonen. Som en nøktern medlemsorganisasjon har vi verken gjeld som slettes eller tapssluk som må tettes, men pengene gjør at vi kan investere mer i profesjonalisering av organisasjonen, først og fremst ved å sikre at flest mulig på lokallagsnivå får nødvendig innsikt og kunnskap. Videre vil vi jobbe for å senke terskelen for å dra i gang nye lokallag der vi ikke er representert, sier Stian.

NOTS jobber med både holdninger og tilrettelegging
I håp om å skaffe oss argumenter for å få flere til å gi NOTS penger må vi nesten spørre Jørgen hvorfor Norrøna valgte oss?
– Stisykling er noe vi er opptatt av som selskap, og mange som jobber hos oss er stisyklister. Vår visjon er velkommen til naturen og det kan overføres til at vi er opptatt av positive naturopplevelser. Konflikter mellom forskjellige utøvere av friluftsliv vil være noe som vi er opptatt av å motvirke. Vi vet jo at det innimellom oppstår konflikter mellom syklister og andre i forskjellige skogsområder. Vi opplever at NOTS er en organisasjon som jobber med både holdninger og tilrettelegging slik på den ene siden så reduseres konflikt nivået og på den andre siden tilrettelegges det for bærekraftig stisykling, hvor slitasjen på natur utenfor sti blir minimal, samtidig som terskelen for å oppleve de fantastiske sidene ved stisykling senkes, sier Jørgen Jørgensen.

Dere er grasrota
Hvilken betydning kan NOTS-arbeidet ha for dere profesjonelle aktører i sykkelbransjen i Norge?
– Jeg er overbevist om at stisykling har potensialet til å bli en ny stor friluftsaktivitet som vil hjelpe både turismen i Norge og rekruttere flere til bruk av naturen. En organisasjon som NOTS vil jo mange steder være katalysatoren for at stier bygges og mulighetene virkeliggjøres. Og dette gjøres med lidenskap noe som gjør det sterkere og raskere enn om andre aktører skal gjøre dette arbeidet. Dere skaper en grasrot for saken.

Formidabel vekst
Kan dere si noe om utviklingen for salget av sykkelproduktene deres siden dere begynte med Fjørå-kolleksjonen?
– Vi opplever at interessen rundt stisykling er sterkt økende og har vært det i noen år, men fremdeles har masse potensiale. Vårt salg av og vekst for stisykkelklær har vært formidabel, både i Norge og utlandet.

Stifavoritter
Kan du anbefale en bærekraftig favorittsti som fortjener å bli sykla mer, enten til fjells eller i hjemlige trakter?
– Ja, jeg sykler mye i Bærumsmarka fra Fossum, stien over Venneråsen er jo definitivt en å nevne. Til fjells så er det et rått alternativ ifra toppen på Slettefjell på Beitostølen via Ulvinseter og tilbake til Beitostølen.

Hva er det du liker med stisykling som aktivitet?
– Det jeg liker med stisykling er hvordan det er en rå måte å komme seg ut i naturen på. Selve syklingen gir tekniske utfordringer og adrenalin både oppover, nedover og bortover. Det er også sosialt og hyggelig å gjøre med venner samt gir som det er rå trening.

Penger til flere gode formål
Til slutt, vil du fortelle litt om donasjonene til gode formål? Og igjen, tusen takk for pengene.
– Det er hyggelig å høre at støtten kommer godt med. Pengegavene har sitt utspring i at jeg har bestemt at Norrøna skal gi 1% av omsetningen tilbake til naturen. For oss vil det si at vi donerer penger til 3 formål:

  1. Vakthunder som NGO-er eller forskning som jobber med å sette fingeren på miljøproblemer som må løses.
  2. NGO-er eller selskaper som kommer med løsninger på miljøproblemer.
  3. Tilrettelegging av natur for bærekraftig bruk, utøvelse av friluftsliv eller for å få folk ut i naturen på en god måte.

KONTAKT NOTS: De som måtte føle behovet for å følge i Norrønas fotspor eller ønsker å tilby våre medlemmer uimotståelige rabatter eller fordeler kan ta kontakt på kontakt@nots.no