Toten har overraskende mye fin stisykling og et nettverk av blåstier om man vil gå på oppdagelsesferd. I området rundt Raufoss er det lagt ned mye arbeid fra Ernst Andersen som er lokalkjent og har syklet i området i årevis. Ernst er leder av NOTS Toten og har laget mange av segmentene her. Han er også primus motor for Facebook-gruppen «TotEnduro». Der kan du få en nærmere beskrivelse av alle segmentene og bli invitert til felles sykling med jevne mellomrom.

Terreng

Vær oppmerksom på at områdene på Toten kan være bratte og steinete, ha mye røtter, myrer og vegetasjon som holder lenge på fuktighet. Så det tryggeste er å sykle i perioder med lite regn og følge etablerte Strava-segmenter. Da unngår du bomturer og lange knotete partier med bæring av sykkel

Stier

Dette er favorittstiene som vi sykler jevnlig gjennom hele sesongen og som er i umiddelbar nærheten til Raufoss. De er fordelt på tre områder: Lønnberget, Skumsjøen/Eikvelta og Lauvhøgda/Trettrota.

Stiene rundt Lønnberga (hoppanlegg)

Stiene er sentrert med utgangspunkt rundt hoppbakken. Og alle kan sykles med nesten samme start. Det tar omtrent 15 minutter å gå opp fra bunnen til startpunktene på toppen av Lønnberga. Men litt høyt tempo rekker du begge etappene på en time. Vær obs på at stiene kan fort bli overgrodd om sommeren og det legger seg ofte mye vann enkelte steder etter snøsmelting eller perioder med mye regn. Lønnberga enduro pleier å være veldig fin å sykle også om vinteren, da stien blir tråkket opp av turgåere.

Begge stiene er type blå/rød og til dels svart på DH. DH er ikke spesielt teknisk, men bratt.

Lønneberga Enduro

Dette er den lengste etappen som strekker seg langs åskammen og har startpunkt på toppen. Det er en variert og morsom sti som starter ganske flatt med mye flyt. I midtpartiet blir det litt brattere og noe tekniske steinpartier. Også en del tekniske partier mot slutten av løypa. Det anbefales å gå stien opp første gang da det er noen stikryss hvor man må vite hvor man skal sykle.

Navn på sti: Lønnberga Enduro 
Link til Strava: https://www.strava.com/segments/15385740)
Lengde: 1,17 km

Lønneberga ned fra lasteplass

Denne er 10 meter kortere enn Lønnberga enduro. Den starter litt ovenfor hopptårnet ved en rastebenk med flott utsikt over hele Raufoss. Her er stien smal i starten, mer overgrodd og har litt mer steiner og røtter. Det gjør at man må tråkke litt for å holde farten oppe. Segmentet er mer teknisk krevende enn Lønnberga Enduro, men har også mye flyt.

Navn på sti: Lønnberga – ned fra rasteplass 
Link til Strava: https://www.strava.com/segments/23726371
Lengde: 1,16 km


Stiene rundt Skumsjøen/Eikvelta

Disse fire stiene er alle skikkelig fine og morsomme nedkjøringer, men med noe delvis knot, som seg hør og bør på en ekte Totensti. Det blir også litt «pushbike» for å komme seg opp til startpunktene, men hver for seg innbyr stiene til høy fart, svinger og mye moro. Start gjerne fra parkeringgsplassen ved skytebanen og følg stinettverket derfra for å komme til startpunkt for segmentene. Disse stiene er røde og til dels blå, hvor Eikvelta Øvre del kanskje er den mest krevende stien.

Nedkjøring Eikvelta nedre del

Dette segmentet starter med en kort motbakke med tråkk, før det blir god nedover flyt med høy fart. Lite teknisk og artig sti som slutter ved kjerreveien opp mot sveum.

Navn på sti: Nedkjøring Eikvelta nedre del
Link til Strava: https://www.strava.com/segments/1521237).
Lengde: 0,44 km

Villåsen til Skytebanevegen

Villåsen til skytebanen er en skikkelig kremsti når forholdene er optimale. Dvs lite nedbør og at noen har gått der med gresstrimmer. En skikkelig morsom fartsetappe som ender på grusveien til skytebanen. NB! Vær obs på biler når du nærmer det slutten, de kan komme brått på!

Navn på sti: Villåsen til Skytebanevegen
Link til Strava: https://www.strava.com/segments/30041583
Lengde: 0,88 km


Stiene rundt Lauvhøgda/Trettrota

Disse tre stiene er kanskje de mest krevende på Raufoss. Det er steinete, en del røtter og bratt. Stiene er best når det har vært tørt over lengre tid, da stiene har en tendens til å holde seg våte og glatte i perioder med mye nedbør. Lauvhøgda er forresten det høyeste punktet i Vestre Toten kommune med 722 moh. Det er et utsiktstårn på toppen som gir en god utsikt over området.

Lauvhøgda DH

Stien starter ved siden av huset på toppen og går mot strømlinjen. Etter en rolig start går det ganske bratt nedover langs stømlinjen, før stien går inn i en fint flytparti i skogen. Så kommer den inn på strømlinjen og følger deretter Kræmerstien ned mot veien. Segmentet har bratte og utfordrende partier og mye fin flyt gjennom skogen og ned mot veien.

Navn på sti: Lauvhøgda DH
Link til Strava: https://www.strava.com/segments/29633007
Lengde: 0,96 km

Trettrota mot Rosethaugvegen

Stien starter ved Trettrota og kan være litt vanskelig å se hvor den begynner. Øverste del er ganske bratt, men uten store tekniske utfordringer. Etter hvert flater den ut med mindre tekniske partier. Segmentet er veldig fint å kombinere med en tur fra Lauvhøgda via Driterbakkhøgda og så opp til Trettrota før man avslutter med Lønnberga.

Navn på sti: Trettrota mot Rosethaugvegen
Link til Strava: https://www.strava.com/segments/15921266
Lengde: 0,47 km


Hvordan kommer jeg med dit?

Du kan ankomme Raufoss med tog, buss eller bil. Kjøretid fra Oslo er cirka en time og 45 minutter og fra Gardermoen en time og 15 minutter.

Hvor kan jeg bo? 

Det er flere alternativer, både hoteller, campingplasser og hytter. Mer info her

Kjentmann: 

Er du i området og ønsker guiding kan du være heldig å få med deg Ernst, eller noen andre fra NOTS Toten som kjenner området og stiene godt. Ta gjerne kontakt med oss ved å sende en e-post til toten@nots.no.

Ta kontakt hvis du har noen spørsmål. 

Styret i NOTS Toten: