I midten av denne måneden starter Jimmy Johansen på den splitter nye og EU-finansierte fagutdanningen i stibygging ved fagskolen i Viken. Målet er å profesjonalisere utviklingen av bærekraftige stiprosjekter i hjemtraktene i Lofoten. Og kanskje etter hvert kunne leve av det.
Mange drømmer om å sykle fjell som Justatind, Smødalskammen og Ryten i Lofoten. Det er bakhagen til Jimmy Johansen, en av stisykkelpionerne i Lofoten. Det startet i 2010, da på gamle Merida stålsykler. Først downhill, før han jekket seg ned til Enduro.
I dag har Jimmy en finger med i det meste som skjer på stisyklingsfronten i øyriket i nord med guiding, mekking og nyrekrutteringen til sporten. Han er også sentral i Lofoten Ekstremsportklubb i tillegg til å sitte i styret i NOTS Lofoten.
Men det er stibygging han brenner mest for.
- Det er mye å ta tak i, sier han. – Turgåere og andre sliter ned stiene våre sånn at de nærmest blir firefelts motorveier. Men det er vanskelig å få lov både til å restaurere og å bygge nytt. Mange grunneiere har dessverre en negativ innstilling til stisykling.
Jimmy Johansen, som har bakgrunn fra bygg- anleggsbransjen, mener at fagkunnskap og en solid stibyggerutdanning vil være god å ha i møte både med grunneiere og myndigheter. Det handler om tillit og profesjonalitet.
– Studiet starter i i midten av august med 30 deltakere fra 14 land. Det blir undervisning online seks timer i uka, I tillegg til samlinger i Portugal og på Geilo.
Den nyetablerte utdanningen er en del av EU-prosjektet, DIRTT og gjennomføres gjennom Fagskolen i Viken. Programmet er både omfattende og krevende. Det består av tre hovedmoduler: Stier i samfunnet, planlegging, design og drift av stier pluss stibygging.
Utdanningen gir 30 studiepoeng. En pilot ble gjennomført tidligere i år i Portugal, hvor Johansen deltok med NOTS som sponsor. NOTS inngår også i referansegruppen som står for utformingen av fagutdanningen.
Jimmy sikler på en bikepark a la den i Harstad. Første steg er en pumptrack.
– Det er en filosofi jeg har, sier han. – En pumptrack vil trekke til seg unge syklister. De vil på et eller annet tidspunkt få freeride på radaren. På den måten skaper vi en stamme av syklister, som også vil være motivert for å bygge sti. En pumptrack med et yrende liv kan dessuten bidra til å bryte ned motstanden mot stisykling og åpne opp for at vi får bygge mer i terrenget.
«Det viktigste for meg er å inkludere barn. Og å gjøre det sosialt å bygge sti»
Jimmy Johansen har tegningene til et sykkelanlegg klare. Snart tar han med seg ordføreren i Vestvågøy til Harstad for å vise hvordan en ordentlig sykkelark ser ut og hva den kan skape av positive ringvirkninger. Da kommer kanskje penger også.
Men 22. august er det skolestart for Jimmy. Han gleder seg. Man kan komme langt som selvlært, men det er noe med at fagfolk er fagfolk. Nå får han papirer på at han er autorisert stibygger – hvis alt går etter planen. Gutta fra Schlüsseldienst Bremen vil hjelpe ham med sykkelkomplekset.