Mens både turgåere og terrengsyklister sliter på de samme populære stiene nært bebyggelsen, gror milevis av buktende skogsti igjen bare et lite stykke lengre inn i Marka. NOTS Oslo og omegn inviterer derfor til GodTurGuiding bort fra trengsel, våte stihull og stiene der konflikter blir til. De «urørte» stiene er aldri mer en liten sykkeltur unna.

Godtur nett 2

FØRST? Er Anders Anker-Rasch den første på sykkel på bergene langs denne trolske myra? Flyktningruta til Østmarkskappelet er bare noen hunde meter unna og en av hovedutfluktsårene i Oslo. Den bortimot perfekte singletracken som går rundt Olavsmyr gror allikevel igjen.

Stisyklister er som folk flest, vi har lett for å følge kjente spor og stadig komme tilbake til de samme turene. Tilsammen vet vi imidlertid om mye gull, og vi er ikke redde for å dele – er vi vel? I sesongen 2014 ønsker NOTS Oslo og omegn å oppfordre til å dele på de fine stiene, gjerne de som ligger litt av lei, som kanskje er litt hemmelige og som dermed opplever mindre trafikk enn de mest kjente klassikerne. Og ja, vi har en baktanke. Hvis vi klarer å fordele «trafikken» vår over et større område vil vi redusere slitasjen på de stiene som er mest brukt i dag, som gjerne ligger nærmest bebyggelsen, og som gjerne også brukes hyppigst av andre markabrukere. Her har vi alt å vinne! Nye fine turer på oss, og mindre grunnlag for konflikt med turgåere, hundeluftere, barnefamilier og andre vi deler marka med.

En GodTur bør:

  • Ligge litt av lei, unna «randsonen» av marka nærmest bebyggelsen
  • Gå på bærekraftig sti, det vil si en sti som tåler vær og bruk godt (sett i forhold til årstid og føre)
  • Gjerne gå på sti som ikke er blåmerket
  • Gjerne fungere som alternativ for eksisterende, mer brukte, stier

På GodTur forholder vi oss selvsagt til stivettreglene!

Turene vil variere i lengde og vanskelighetsgrad. Gjennom hele sesongen ønsker vi å tilby både lavterskelturer som alle kan være med på, og guiding tilpasset de som ønsker større intensivitet eller mer krevende terreng. Vi tenker at hver tur skal logges med GPS slik at turene blir tilgjengelige som turtips for framtiden. Sporloggene vil etter hver tur legges ut på www.nots.no. I tillegg er det planen at de etter hvert også vil være å finne hos tjenesten Guidelab.com.

Guidingen legges til torsdagskvelder og søndager. Så langt har vi satt opp en kalender for seks turer før sommerferien. Hver tur annonseres på www.nots.no, NOTS Oslo og Omegn Facebook-side samt under utfluktsfanen på Terrengsykkel.no. De som stiller som guider får sin takk i himmelen, samt ett eksemplar av NOTS’ fjonge nye sykkeltrøye.

De enkelte turene annonseres fortløpende med all nødvendig informasjon. Her en kort oppsummering av kalenderen:

GodTurGuiding våren 2014

Turene vil variere i lengde og vanskelighetsgrad. Det blir både lavterskelturer som alle kan være med på, og guiding tilpasset de som ønsker større intensivitet eller mer krevende terreng. Det viktige er at hver tur logges og blir tilgjengelige som turtips for

Torsdag 8/5, Endurobonanza på Skullerud
Vestsida av Skullerudåsen har 200 høydemeter med et mylder av stier. NOTS viser fram de morsomste stiene nedover. Oppmøte 19.00 ved kaféen på Rustadsaga.

Søndag 11/5, Stein, røtter og flyt i Lillomarka
Rolig tempo opp og ned teknisk terreng. Mye flyt, men også noe trilling. Oppmøte 10.00 ved Skytta Barnehage, Brennaveien, 1481 Hagan

Torsdag 22/5, Rundt (og rundt) på Dalsåsen
Bare minutter fra T-banen, mellom Skullerud og Grønmo, ligger Dalsåsen, en liten perle i terrenget med massevis av stier og flotte muligheter for korte og lange kveldsrunder. Oppmøte 1900 ved Skullerudstua.

Søndag 25/5, 1200: Åpen

Torsdag 5/6, Oppdag Langfuruåsen på langs.
Typisk Østmarksterreng, med fenomenal flyt på berg og barnålssti. En flott stitur helt sør i Østmarka som få kjenner til. Oppmøte klokka 1900 på parkeringa ved Bysætermåsan.

Søndag 15/6, Perler på Nesodden
Flytstier krydret med litt tekniske finurligheter, singletrack og gjemte perler. Fin og variert tur uten lange klatringer. Oppmøte 12:00 ved FIF huset, fotballbanen på Myklerud (Fagerstrand), Kløftaveien 26, 1454 Fagerstrand.

Et synspunkt om “NOTS viser vei i Oslomarka

Kommentarer stengt.