Karsten Tunge har tømt fritidskontoen sin i arbeidet for å få politikerne til å anerkjenne behovet for et sykkelanlegg i et gammelt nedlagt asfalt- og pukkverk på Ammerud i Oslo.
«Fra steinbrudd til grønnstruktur», er navnet Oslo kommune har gitt omreguleringen av Huken. Her vil man legge til rette for aktivitetsanlegg, bekkeåpning, vannspeil/dam, stier, skiløyper og forbindelser til markaområdene: Huken skal være en friluftsport.
I reguleringsplanen står det også: Innenfor bestemmelsesområde #1 tillates etablert sykkelanlegg, blant annet anlegg for terrengsykling, det åpnes også opp for BMX-racing bane. Anlegget skal opparbeides allment tilgjengelig og skal tilpasses ulike nivåer og aldersgrupper.
Foto: EBY/Oslo kommune
Kan ikke snu
Det er fem år siden reguleringsplanen ble vedtatt, og så langt er ingen av tiltakene fra planen realisert. Arbeidet pågår fortsatt og det er signaler om at sykkelanlegg kan bli fjernet fra den gjeldene reguleringsplanen til fordel for en konsertarena med plass til 40 000.
– Politikerne kan ikke snu her, sier Bart Visser, leder for NOTS Oslo som har engasjert seg i saken. – Oslo har det største terrengsykkelmiljøet i landet. At folk må dra til Drammen eller Trysil for å leke seg i en sykkelpark, er for dårlig. Det er tusenvis av ungdommer her i byen som ikke driver med organisert idrett. Et sykkelanlegg vil bli tatt imot med jubel, sier han.
«Skal vi dra til Huken?»
I dag er det Karsten Tunge som fronter terrengsyklistene i denne saken. Han er stisykkelinstruktør og guide for Romsås IL. Hittil har han lagt ned over 500 timer med frivillig arbeid for saken.
– Uten Sykkellek på Romsås hadde jeg neppe eksponert meg offentlig, men når man tror på en kamp og dens egenverdi for de lokale unga og et stort spredt miljø i Oslo som føler seg sidestilt, så må man av og til kjempe. Jeg ønsker at Oslos-syklister skal spørre: skal vi dra til Huken? Det kan bli en møteplass der syklister i alle aldre kan oppholde seg og stedet være utgangspunkt for en aktiv livsstil som jeg personlig har hatt et stort utbytte av.
Lite glamorøst: Kampen for et sykkelanlegg i Huken krever at Karsten Tunge stiller opp og snakker terrengsyklistenes sak alle steder hvor saken står på dagsorden, som her en regntung søndag sent i oktober.
De forstår ikke terrengsyklistene
Karsten Tunge påpeker at terrengsykling er relativt nytt som folkelig fenomen og at det generelt er liten forståelse for hva aktiviteten faktisk innebærer. En av årsakene er at de som sykler er lite synlige og sjeldent organisert.
– Terrengsyklister opplever selv at det de holder på med er like relevant for folkehelsen som nordmenn flest opplever langrenn, men at det byr på mer variasjon og mestring. Rasjonell politikk bør anerkjenne og verne dette faktum, mener han.
Bidrar til inkludering
Stisykkelinstruktøren argumenterer for at et sykkelanlegg i Huken er svaret på flere sentrale målsetninger for Oslo og bydel Grorud: Mindre skjermtid til fordel for inkludering, mer aktivisering av barn og unge og fremming av friluftsliv og naturglede. Alt vil være med på å styrke folkehelsen, som politikerne er så glade å snakke om.
En promille av potten er nok
Han fortsetter: – Det er tankevekkende hvor mye av samfunnets ressurser som blir øremerket sykkel i form av sykkelveier i veibanen. Det er bra, men en promille av potten burde gå til å fremme sykkelsporten så nye generasjoner lettere knytter forhold til aktiviteten. Et sykkelanlegg dekker veldig mange Oslo- borgere til en billig penge. Det er ikke midler som mangler, men egnede utbyggingsarealer.
Vi stikker i skogen i stedet
Bart Visser i NOTS Oslo påpeker at mange unge blir inspirert av de store stjernene. I mangelen på steder å utøve deres kreativitet, tyr de til Oslomarka og lokale stier.
– Ingen kan være overrasket over at folk tar spaden i egen hånd så lenge det ikke finnes alternativer der folk kan møtes og bygge noe. Med en sykkelpark i Huken vil all denne kreativiteten og lidenskapen ha en plass å gjøre av seg.
Hva nå?
Høsten 2023 skal et nytt byråd med nye politikere ta stilling til Huken-saken. Karsten Tunge ønsker å minne dem på at byplanlegging ikke bare handler om infrastruktur, men også om å ivareta innbyggernes behov og interesser.
– Terrengsykkel, langrenn, gåturer og speidere: friluftsliv kommer i mange former og de burde alle blåses medvinds for samfunnsvevens gode.
Dette støtter Bart Visser i NOTS Oslo. – Et sykkelanlegg i Huken er en billig investering i fysisk infrastruktur, folkehelse og ungdoms fremtidige livsløp. Der en konsertarena kan tiltrekke seg store folkemengder for enkeltkonserter, vil et sykkelanlegg gi daglig glede, trening og samhold for syklende Oslo-borgere.
Både Visser og Tunge setter sin lit til at politikere vurderer langsiktige fordeler og anerkjenner den positive innvirkningen et kommunalt sykkelanlegg i Huken vil innebære for hovedstaden vår.
Bart Visser, leder for NOTS Oslo, er klar på at byen trenger en «lekeplass» for sykling, særlig for de yngste.