NOTSNOTSNOTSNOTS
  • BLI MEDLEM
    • Medlemsfordeler
    • Logg inn
  • STIVETTREGLENE
  • FINN LOKALLAG
  • STARTE LOKALLAG
  • VÅRT ARBEID
    • Stibygging
    • Ferdselsrettigheter
  • OM NOTS
    • Styret
    • Vedtekter
    • Spørsmål
    • Kontakt oss
  • ARTIKLER
✕

«Litt som å sykle uten kjede»

Av Redaksjonen

2020 var året da sykkelsalget eksploderte, men pandemien innskrenket mulighetene for et aktivt organisasjonsliv. Styreleder i NOTS, Lars Thomte (bildet over), oppsummer de siste 12 månedene. 

– Vi hadde planlagt et aktivt 2020 med deltakelse og synlighet på mange arenaer, rekruttering av nye medlemmer og det ene med det andre, men sånn ble det ikke, sier Lars. – Det har vært krevende for NOTS som organisasjon å holde trykke oppe når den eneste møteplassen er på Teams. Litt som å sykle uten kjede. Det har gått utover det utadrettede arbeidet vårt. Samtidig har vi jobbet internt med å få plass et sterkere sentralstyre, som står klart til å tråkke til når samfunnet åpner igjen.

Flere syklister på stiene

Har det vært frustrerende å ikke kunne gjøre mer når aktiviteten i skog og mark generelt har økt så mye som den har gjort de siste månedene?

– Selvfølgelig. At det det er flere som bruker naturen er supert, men det øker også presset på stiene og potensialet for konflikter når alle skal ut samtidig. Det gjelder nok særlig i markaområdene rundt de store byene. Her det er viktig at vi er synlige og når ut med våre budskap om stivettregler etc. men også gjør arbeidet med å forsvare terrengsyklistenes interesser. 

Etablerer egen vernesak-gruppe

I forlengelsen av dette nevner styrelederen i NOTS at han fornemmer en økende tendens til at enkelte miljøer ønsker å legge sterkere restriksjoner på sykling på sti. Det gjelder både innen skogforvaltning og skogsdrift, men også politikk og byråkrati. Ikke alle er like glade i oss stisyklister, og det gjelder ikke bare i nasjonalparker og verneområder, sier han.  

Følge opp hogstmeldinger er en prioritert sak for NOTS

– Å håndtere dette, er noe av det viktigste vi i NOTS kan gjøre for våre medlemmer. Derfor skal vi øke både kompetansen og kapasiteten vår innenfor vernearbeid. Vi jobber for å etablere en egen gruppe i NOTS for å fange opp og følge opp vernesaker i større grad enn før. NOTS Oslo spurte nylig sine medlemmer om hva de ønsket at organisasjonen vår bør ha som førsteprioritet, og dette havnet på toppen – altså jobben med å bevare retten til å sykle i terrenget/marka.

Om å ta seg til rette

Lars understreker at dette arbeide ikke kun handler om å stille for eksempel skogeiere til veggs, men også om å sørge for ivrige stibyggere ikke tar seg til rette uten å be om lov av grunneier på forhånd. Begge parter har et ansvar for å unngå konflikter, mener Lars.

– Muligheten til å fange opp alle hogstmeldinger, høringsuttalelser og andre innspill som påvirker ferdselrettigheter, krever at vi må være til stede over hele landet. Det er et viktig argument for at vi bør ha flere lokallag. Som stisyklist er du mest opptatt av det som foregår i ditt nærområdet, på din sti. Det er mer motiverende å tak i eventuelle konflikter her, enn i andre deler av landet. Så må vi i NOTS sentralt sørge for å bygge og dele den kompetansen som kreves for å håndtere for eksempel skogeiere som bare kjører på uten å ta de nødvendige hensyn til brukergrupper som vår.  

Flere vil bygge sti

Selv om Lars advarer mot folk som bygger vilt i skogen uten en gjennomtenkt plan for vedlikehold, bærekraft og risikoen for ulykker, er han glad for den økende interessen for å bygge sti. Det gjelder både blant kommersielle aktører, og de som gjør det i egen regi. NOTS vil gjerne samarbeide med begge leire. Bidra med kompetanse og erfaring, sånn at resultatet blir mest mulig optimalt både for syklistene og naturen. Det jobbes med spennende stiprosjekter i NOTS-regi både i Oslo (Høyspenten), Romeriksåsen og andre steder, understreker han. 

Dugnadsånden synes å være svekket, men det stoppet ikke de som fikset sti i Lillomarka.

At det fortsatt er vanskelig å trekke folk til organiserte NOTS-dugnader, er synd, men muligens må vi bare leve med at terskelen er lavere for å stikke ut i skogen og bygge med venner, mener Lars. Vi skal likevel fortsette jobben med å lokke dem inn i NOTS og våre prosjekter og inspirere til å bygge mer «etter boka». 

Syklister sliter ikke nødvendigvis mer på stien enn gående

Lars konstaterer at selv om det er solgt mye sykler i året som gikk, mange av dem el-sykler,  så har det vært mindre støy rundt elsykler i marka, enn mange hadde forventet. Studien til Norsk institutt for naturforskning (NINA) som sammenligner hvordan syklister og gående sliter på terrenget langs stier, fikk imidlertid en del oppmerksomhet. 

– Problemet med denne, og som vi har forsøkt å formidle, var den tabloide vinklingen den fikk, med overskrifter som bombastisk slo fast at sykling sliter mer på stier enn ferdsel til fots. Det var ikke det rapporten sa. Under visse forutsetninger er det sånn, men man kan ikke generalisere. Det er en viktig forskjell, som vi pekte på og som det fortsatt er viktig å formidle, mener styrelederen.  

Medlemstallet skal opp

18. mars er det årsmøtet – på Teams. Da skal et nytt styret velges, og deretter vil planen for 2021 bli staket ut. Uten å foregripe noe, formidler Lars Thomte at dette blir et år hvor NOTS kommer til å være langt mer synlige enn i fjor. Medlemstallet skal opp, ikke minst for å få den tyngden som kreves for å gjøre en profesjonell jobb og for å få gjennomslag for arbeidet på vegne av landets sti- og terrengsyklister. 

Vi skal tilbake hit, sier Lars Thomte.

– Gitt at det er titusenvis av nordmenn som sykler i skog og mark på et eller annet nivå, bør potensialet for å øke medlemsmassen være der. Og vi vet mange er opptatt av ferdselrettigheter. Som medlem i NOTS, gir man sitt bidrag til at denne oppgaven blir ivaretatt av folk som brenner for å gi syklister tilgang til gode stier. Det er et budskap vi tror vi vil få gjennomslag for. 

Lars Thomte ser uansett frem til å legge bort Antibacen og munnbindet og se NOTS gi gass utover året både lokalt og sentralt – muligens med deltakelse på Utflukt som et skikkelig kick-off. 

Vil du delta på årsmøtet? Send en mail til kontakt@nots.no, så får du en invitasjon.    

Share
0

Lignende artikler

27. mars 2023

– Våre innspill er blitt hørt


Les mer
21. mars 2023

Ikke noe NOTS-lag i traktene der du holder til?


Les mer
NOTS

Foto: Bjørn-Ståle Larsen

9. mars 2023

Saksliste til årsmøtet


Les mer

POSTADRESSE

Norsk Organisasjon For Terrengsykling
c/o Lars Thomte
Skundbergjordet 17a
2834 Raufoss

KONTAKT

E-post: kontakt@nots.no
Kontonummer: 1503.02.28089
Org. nr: 988 153 710

SAMARBEIDSPARTNERE

MTB map

Trailguide

BLI MEDLEM

Bli medlem for kun 250 kr og få tilgang på gode medlemsfordeler.

© 2022 NOTS | By Medievekst